Jelena BlanušaSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Jelena Blanuša >

Pre svega, želela bih se zahvaliti organizatorima ovog projekta što su nam dali priliku da putujemo. Verujem da je to bila samo odskočna daska za neka naredna putovanja, jer, ako ništa drugo, svhvatili smo tokom puta da svako naše putovanje zavisi isključivo i samo od nas. Verujem da će to saznanje doprineti tome da se u neka nredna putovanja upustimo sa više hrabrosti i spremnosti.

Možda najvrednije iskustvo koje ćemo poneti sa ovog putovanja jeste to da smo najviše upoznali same sebe i svoje mogućnosti. Pored toga, novi ljudi, nove kulture... stvarno se otvorio vidik pred kojim je stajao jedan sasvim novi horizont. Verujem da je bilo vredno istražiti ga, iako je i to u pojedinim momentima bilo teško. Kod mene i drugarice sa kojom sam putovala radoznalost je uvek uspevala da pobedi strah od nepoznatog. I mislim da nam je to otvorilo mnoga nova vrata, za koje ranije nismo ni znale da postoje.

Prva zemlja u kojoj smo bile, i čiji glavni grad je, moglo bi se reći, ostavio najjači utisak bila je Austrija. To je bio naš prvi susret sa nepoznatim. Beč, kao grad inspiracije i stvaranja, i na nas je ostavio utisak. Prava šteta je bila što smo ostali tako malo u njemu. Ali i ta dva dana su bila dva dana čarobnog iskustva i prožimajućeg osećaja uzbudjenosti.

Trudile smo se da obidjemo što više mesta u ta dva dana, zbog čega nismo mogle ni jedno detaljno da vidimo. Ali su i te kratke posete uspele da ostave dobar utisak na nas, i svakako na to da razmišljamo da se jednoga dana vratimo u magični Beč.

Preko dana, Beč izgleda kao grad iz bajke, savršeno čist, savršeno lep. Gradjevine su nam oduzimale dah, a ceo grad se presijavao u sunčanim bojama. Ovaj grad nas je terao da se osećamo lepo i nekada smo samo sedele, gledale oko sebe i divile se.

Noću se Beč pretvara u magični teatar. Sve je delovalo tako staro i posebno, uzvišeno. Iz nekog razloga sam se osećala kao da sam u prestonici čitavog sveta. Ubedljivo najjači utisak je ostavila neka vrsta letnjeg bioskopa. To veče kada smo ga mi posetile davala se opera „Don Djovani“. To je zaista bio neverovatan dogadjaj. Nikada nismo osetile slično uzbudjenje... ostalo nam je samo da maštamo o tome kako uživo izgleda izvodjenje opere u Beču.

Put nas je odveo dalje, u posete drugim zemljama. Uspele smo da vidimo mnogo gradova i mnogo znamenitosti za 20 dana putovanja, neverovatno je da nam je to uspelo poći za rukom. Uspele smo videti sve što smo želele - pa i više od toga. Zaista, neverovatni dani, i verovatno nikada lepše leto!


 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |