Milena StojkovićSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Milena Stojković >

Jedini grad u Austriji koji sam obišla sa drugaricama, sa kojima sam sve vreme putovala po Evropi, bio je Beč. Pri samom dolasku u ovaj grad neverovatno mi je bilo to koliko su čiste ulice, bez ijednog papirića ili opuška, kao i to da nigde nema grfita po zgradama, što nije naša svakodnevica. Koliko se samo obraća pažnja da parkovi budu sređeni i čisti, da trava bude lepo potšišana, da jednostavno sve bude “pod konac”… Veoma mi se svideo park Volksgarten, zaista je predivan. Ljudi su uživali u lepom vremenu praveći piknik na zelenim površinama parka i sunčajući se.

Jedino smo u Beču od svih gradova Evrope koje smo obišle, a bilo ih je ukupno trinaest, videle kočije (čeze) i to u sred grada! Možete zamisliti moje oduševljenje kad smo došle do katedrale, a tamo kočije i konji! To je bio prvi put da sam videla tako nešto, nadam se ne i poslednji... Nažalost, nismo se provozale njima i iz tog ugla obišle grad, jer je to bilo neostvarljivo za studentski džep.

Najveći utisak na mene ostavio je Šenbrun. Prvo: ona ulazna kapija sa dva ogromna stuba posle koje se ulazi u čarobni svet viševekovnog zamka, a onda... lepota. Oduševljena sam arhitekturom i prostranstvom na kome se prostire. Vrtovi ostavljaju bez daha: sa koliko pažnje je sve ono osmišljeno i koliko je truda i rada potrebno da sve ono izgleda onako kako jeste. Drvoredi izgledaju kao vojnici u gardi: lepo doterani i udešeni. Prosto je bila milina provesti tamo celo posle podne i uživati u obilasku i predivnom pogledu na vrt.

Fascinirana sam i gostoljubivošću i srdačnosću Astrijanaca i time što svi znaju engleski jezik, što mi se tokom putovanja nije baš često dešavalo: da pitam ljude nešto na engleskom i da me oni razumeju i odgovore. Svako na koga smo naišli i pitali za pomoć oko snalaženja u metrou i kako najbrže doci do nekog mesta, rado nam je pomogao. Inače, nismo imale ikakvih poteškoća oko snalaženja po ulicama Beča, jer je sve zaista dobro obeleženo za turiste, pa nije bio problem snaći se.

Žao mi je što sam na ovom putovanju u Austriji obišla samo Beč, koji je ujedno bio i polazna stanica za sve nas za dalji put po Evropi. Jedva čekam ukidanje viza, pa da se još družim sa lepotama ove zemlje, a iz priče drugih koji su obišli Grac i Salzburg, znam da imam još dosta toga da obiđem.

9. septembar 2009.

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |