Erne KovačSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Erne Kovač >

Prilog o doživljaju Austrije

Sa malim zakašnjenjem od nekih 3h, 20.07.2009. godine srećno smo prispeli u železničku stanicu Westbanhof u Austriji. Mnoštvo vetro-generatora na ulasku u zemlju, dobre pruge, brži vozovi... samo su nagoveštavali šta nas očekuje u ovoj obećavajućoj zemlji. Autobuskim prevozom smo prevezeni do hotela Akademija, gde smo ne zavidno brzo, ali udobno smešteni.

Pošto smo predviđeno slobodno vreme od 3h nakon smeštaja u hotel silom prilika već odavno iskoristili, nakon brzog tuširanja i šoljicu vruće kafe istim autobusima od malopre, prevezeni do Ministarstva inostranih poslova Austrije. Tu nam je priređen zaista predivan svečani doček sa fantastičnim koktelom. Ovo dešavanje je i obeležilo kraj zvaničnog dela programa, nakon čega su studenti prepušteni sami sebi, beskrajnim avanturama i izazovima.

Nismo puno oklevali, nakon kraćeg proučavanja mape Beča, uzeli smo put pod noge...Nismo mogli ništa omašiti, kuda god išli sve nam je bilo novo, zanimljivo, prelepo i fascinantno. Neprestano smo slikali. Jedna koleginica koja je već ranije boravila u Beču nas je čak i opomenula da štedimo memorije fotoaparata za nešto kasnije, jer do znamenitosti ovog prelepog grada još nismo ni stigli, a tek ćemo se tamo oduševiti. Bilo je teško poverovati joj u tom trenutku, ali se kasnije ispostavilo da je ipak bila u pravu.

Pošto nisam pripadao grupi koji su dobili Berlin, jedan dan sam duže ostao u ovom predivnom gradu i to mi se čak i dopalo na kraju. Najviše me je oduševila čistoća grada. Parkovi su prelepi. Negovana trava i puno različitog cveća daju im poseban šmek. Ulice su čiste sa urednom saobraćajnom signalizacijom i disciplinovanim vozačima. Biciklisti i roleraši su česta pojava. Metro je nešto najgenijalnije. Čist, tačan, brz i vrlo udoban prevoz za male pare. Kupovali smo dnevne karte, koje se bukvalno važe 24h i maksimalno smo ih iskorišćavali.

Od znamenitosti grada sam uspeo videti sledeće: ceo museum quarter, Heldenplatz, Theresien-Platz, Parlament, Rathaus, Universitat, Stephans-platz, Belvedere, Prater...i nešto što mi se najviše dopalo, Schonbrunn. Nešto izdvojiti od navedenog zaista nije lako, jer svaki spomenik, trg ili zgrada zrači posebnom energijom, u kom se oseti kultura jednog naroda, brižljiv trud mnogih umetnika, kao i duh kasnijih generacija koji su sve to čuvali i negovali vekovima. Zapitaćete se, kako sam ipak uspeo izdvojiti Schonbrunn? Prelepi parkovi, mnoštvo cveća, nekoliko jezera, zoološki vrt, lavirint, odličan pogled na grad... i sve to samo u dvorištu dvora čine ga nezaboravnom uspomenom ne samo u mom, već u sećanju svakog njegovog posetioca. Posle njega, tokom celog putovanja, sve nam se činilo malim i nedovoljno interesantnim.

Zaista sam zadovoljan time što sam uspeo videti za ovo kratko vreme od ove prelepe Austrijske prestonice, ali bih voleo još makar jednom doći, na malo duže, kako bih uspeo ove prelepe građevine obići malo bolje, videti i njihovu unutrašnjost.

5. septembar 2009.

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |