Ana-Marija ZaklanSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Ana-Marija Zaklan >

Kao zahvalnicu za divno priliku, šaljem ovih nekoliko odbljesaka sa mog fantastičnog putovanja.

Beč - rečju, lep! Grad je poput muzeja. Gde god da kreneš, ulica kao nacrtana, gde god da se osvrneš, savršena fasada. Doduše, kao i u muzeju, nema puno ljudi unaokolo, tek po koji prolaznik (ne računajući turiste). Prepešačili smo ga skroz od Šembruna, do Pratera.

Berlin - Prusko carstvo, fašizam, Drugi svetski rat, Hladni rat, pad Berlinskog zida, moderni Berlin. Berlin je pravi kaliedoskop istorije. Ali i noćnog života. Doživela sam i jedno i drugo.

Amsterdam - burno popodne. Vožnja brodićem po kanalima, kuliranje na glavnom trgu i isprobavanje amsterdamskih „specijaliteta“.

Brisel - prestonica Evrope. Pomfrit, pivo i čokolada.

Paris - ako je Beč lep, Paris je prelep! Savršena kombinacija starog i novog. Monumentalna arhitektura i dom Mona Lize. I Francuzi uopšte nisu nadmeni kao što se priča.

Lion - luda noć. U Lionu smo proveli nekoliko intenzivnih sati. Sišli smo sa voza predveče, sastali se sa bandom ludih couch surfera koji su nam priredili žurku, i zaputili se dalje, jutarnjim vozom. I da, Lion ima splavove iste kao u Beogradu (ali bez narodnjaka).

Torino - šarmantan, industrijski gradić. Prvo sam se ljutila na druga što me odvukao u ovaj grad, ali sada mi je neizmerno drago. Lepi trgovi, puno života na ulicama i zaleđeni jogurt da sve to zasladi.

Rim - večni grad. Kada si u Rimu, radi kao što svi turisti rade. ;) To znači: obilazak Vatikana, sedenje na Španskim stepenicama, bacanje novčića u fontanu Di Trevi, ispobavanje različitih ukusa sladoleda i pave italijanske pice.

Firenca - poslednja stanica. Kažu, ako želite da osetite Italiju, idite u Firencu. Osetili smo Italiju.

A onda voz kući i... Beograd.

3. septembar 2009.

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |