Marijana VasiljevićSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Marijana Vasiljević >

AUSTRIJA,…. ISTOČNO CARSTVO

Moje putovanje po Evropi počinje i završava se u Austriji. Prva destinacija našeg putovanja bio je Beč, prestonica Austrije i grad koji me je impresionirao svojim građevinama .Prijem koji smo imali u Diplomstische Akademie je bio veoma lepo organizovan i domaćini su bili jako prijatni i gostoljubivi. Nakon toga uputili smo se u obilazak Beča, jer smo tu ostajali svega dva dana.

Prvo što smo obišli bio je kompleks građevina koji čine Gornji i Donji Belvedere, gde se pored impozantnih građevina mogu videti parkovi iz bajke,… Gornji Belvedere i Donji Belvedere, uz pripadajući park, tvore jedan od nalepših barony ansambla na svetu. Danas je kompleks Belvedere pretvoren u muzej, u kojem deluje Austrijska galerija Belvedere. Park je tipično barokni, u kojem su biljke i šetnice uredno i simetrično postavljeni poput kazališne kulise. Tipični francuski park sa podrezanim biljem, urednim šetnicama i igrom vode.

Istorijski centar Beča sa svojim jezgrom spada u najlepše gradske spomenike Evrope. Tri epohe su obeležile bivšu rezidenciju habsburških careva: srednji vek sa gotskom katedralom Svetog Stefana, vreme baroka, čije najvažnije nasleđe predstavlja Hofburg sa svojim raskošnim kupolama i era Ringstrasse iz 19. veka, u kojoj su nastale reprezentativne građevine, kao što su Državna opera i muzej istorije umetnosti. Imperijalnom fleru starog dela grada Beč doprinose i brojne crkve, palate i parkovi. Zbirke sakupljene od strane imućnih vladalaca i viševekovna muzička tradicija povezane su neraskidivo sa bečkim starim gradom, kao i uživanje u bečkoj kuhinji, udobnost kafea i nostalgične kupovine kod bivših carsko-kraljevskih dvorskih isporučilaca.

Drugi dan boravka u Beču obeležen je posetom kompaniji Wiener Stadtische, gde su nas veoma lepo dočekali i ugostili i omogućili nam da Austrijsku prestonicu doživimo na drugačiji način, tj. da vidimo panoramu Beča sa 20-og sprata najviše zgrade Rinurm-a.

Moje putovanje se završava u Salzburgu, gradu koji leži u samom srcu Evrope, koji pleni jedinstvenom čarolijom gradske arhitekture i u kome je 1756. godine rođen Volfgang Amadeus Mocart. Bogatstvo i standard građana zasnovani su na viševekovnoj trgovini soli, „belim zlatom“, kako je so nekad nazivana. Veliki utisak na mene ostavila je priroda, zelenilo, planine koje se nadvijaju nad Salzburgom kao i neverovatni Mirabel park i naravno jedinstvene Mocart kugle,…

Šta da Vam kažem, Austrija je zemlja u kojoj imate puno toga da vidite i doživite, a da se pri tome ne osećate kao stranci, naprotiv možete da budete veoma opušeni, jer ćete sigurno biti lepo prihvaćeni,…ne propustite.

2. septembar 2009

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |