Anita StanojevićSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Anita Stanojević >

Putovanje kroz Evropu je bilo fantastično iskustvo koje će zauvek biti upamćeno.

U trajanju od 24 dana obišla sam devet zemalja (Austrija-Beč, Češka-Prag, Nemačka-Berlin,Hamburg, Danska-Rodbihaun, Kopenhagen, Holandija-Hag, Roterdam, Amsterdam, sela Dodreht i Kinderdijk, Francuska-Pariz, Švajcarska-Lugano, Italija-Venecija,i mesto Bibjone na Jadranskom moru i Slovenija-Poljčane. U Srbiju sam se vratila 13.08.2009.

Mogu reći, bez preterivanja, da sam pored odličnog društva imala sreće tokom celog perioda trajanja puta, jer je sve prošlo bez ružnih incidenata i nezgoda koje umeju da budu česte kada je reč o putovanju poput ovog.

U Beču sam posetila čuveni dvorac Schonbrunn, zatim zabavni park Prater u kome je vožnja panoramom bila nezaobilazna kao i poseta kući straha. Dva dana nisu dovoljna da bi se videlo i na pravi način doživelo sve ono što Beč pruža ( mogla sam toliko da boravim jer sam imala unapred rezervisan hostel u Pragu). Kultura na visokom nivou (od uslova za studiranje, do kulture koja se ogleda kroz način života, i ponašanja i td...) organizacija i funkcionisanje grada neki su u nizu razloga zbog kojih bi Beč smatrala gradom sa perfektnim uslovima za život.

Dok u Beču dominira savremeni duh, Prag je mesto u kome su se ukrstile prošlost i sadašnjost, duh starog vremena sa jedne strane, koji je prisutan u velelepnim građevinama, koje su po svom izgledu, arhitekturi i istoriji jedinstvene i neponovljive, i moderan život koji izbija pri svakom koraku što kroz mnoštvo savremenih trendova koje je prestonica Češke umela da isprati na pravi način to i kroz samo funkcionisanje grada ,sa druge strane. Veliki broj turista, dovoljan je pokazatelj, između ostalog. Ova dva grada nemoguće je porediti jer su toliko originalna i posebna da svakom ko ih poseti ostaje želja da se ponovo vrati i uživa u onome što nude. Zamkovi, katedrala, Karlov most neke su od znamenitosti koje sam obišla u Pragu sa društvom.

U Nemačkoj sam, pored dobrih domaćina, čiji sam gost bila nekoliko dana u Hamburgu (grad koji je drugi u svetu, a prvi u Evropi po zelenim površinama) bila oduševljena i noćnim životom i provodom koji je zagarantovan bilo da je reč o vikendu ili radnom danu. Za Berlin sam imala taman toliko vremena koje je potrebno za šoping, tako da nisam kompetentna da iznosim mišljenje o ovom gradu.

Nakon Hamburga, usledila je Danska, gde sam imala smeštaj kod ljudi koji su bili moji domaćini i vodiči. Poseta turističkom centru Lalandia, akrobacije na trombolini, noćni provod u Kopenhagenu, kao i poseta srpskoj kafani u centru Kopenhagena neki su od doživljaja koje sam imala sa prijateljima.

Na sve nas, slobodno mogu reći, Holandija je ostavila najsnažniji utisak. Tu smo se najviše i zadržali tokom čitavog putovanja. Zemlja vetrenjača i lala, zemlja koja ima više krava nego ljudi, obiluje mnoštvom iznenađenja, prirodnom lepotom koja odiše na putu kroz sela ove male zemlje, i urbanim načinom života koji dominiram njenim prestonicama- Hagom i kontraverznim Amsterdamom gde je i nemoguće postalo moguće.

U centru Roterdama smo bili gosti poznatog restorana Olimpia, koji ima tradiciju dužu od trideset godina, gde nas je lično ugostio gazda restorana, inače rođak naših domaćina; videli najveću džamiju u Evropi koja je u izgradnji, muzej brodova...

U Amsterdamu sam posetila muzej voštanih figura, opšte poznatu ulicu Crvenih fenjera, najekskluzivniju robnu kuću, čiji naziv u prevodu znači „košnica“ Nezaobilazna je bila poseta selu sa vetrenjačama koje su jedan od simbola Holandije, kao i industrijskoj zoni i luki koja je najveća u Evropi.

Posle posete Holandiji, usledila je poseta Parizu. Tu sam sa društvom obišla Ajfelovu kulu, Trijumfalnu kapiju, Jelisejska polja, Bogorodičinu crkvu, muzej Luvr i dr...

Zatim je usledila poseta Švajcarskoj, Italiji i Sloveniji. Ove zemlje su pružile jednako zadovoljstvo i oduševljenje kao i prethodne. Kao posebnu impresiju bih izdvojila onu koju je izazvala poseta baziliki Sv. Marka i katedrali Sv. Džordža u Veneciji.

Sve destinacije su bile posebne na svoj način i sa puno dobrih ponuda različite prirode koje nikog neostavljaju ravnodušnim; i kao što na početku napisah, ovo putovanje će ostati upamćeno kao poklon koji se dogodio u pravo vreme, na mestima i sa ljudima koji su samo uveličali značaj i lepotu , ali i smisao čitavog putovanja.

Hvala Vam!

29. avgust 2009

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |