Bilja RadušinSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Bilja Radušin >

Hej pokrete, evo da vam se javim i nakon završetka putovanja:)

Nakon mesec dana putovanja i pregršt utisaka i uspomena, želela bih da vam se zahvalim na divnoj šansi i mogućnosti koju ste mi dali da proputujem po Evropi.

S obzirom da je moja (naša) organizacija putovanja, trajala svega 3 dana, ja sam extra zadovoljna kako je sve na kraju ispalo. Martina i ja smo se upoznale na intervjuu i odlučile smo da zajedno obiđemo Evropu. Želje su nam bile iste, tako da je lako bilo organizovati rutu.

Nakon lepog i ugodnog Beča, uputile smo se u Berlin, koji je na mene možda i najveći utisak od svih gradova ostavio. U prethodnom javljanju to sam vam i napisala. Grad koji je prosto fantastičan, prepun istorijskih trenutaka, ali sa modernim momentima i potpunim spojem kontrasta i različitosti. Grad nam je dobro poslužio kao priprema za dalje putovanje. Nakon 4 noći, produžile smo za Holandiju. Naša prva stanica je bio Roterdam, gde smo spavale jednu noć i malo obišle grad. Nije baš neki utisak ostavio na nas, ustvari pravi industrijski grad, ali koji je raj za žene i shopping, s obzirom da smo u tom periodu kačile ludilo sniženja za obuću i to prosto nezamisliva!! Nakon Rot-a produžile smo za Amsterdam, gde smo bile 3 noći i gde smo jednostavno uživale i zvrndale po gradu. Grad koji je u potpunom kontrastu u 10 pre podne i 10 uveče. Iako su nas upozoravali na to da je opasan, mi smo se jako dobro snašle i to je jedini grad na celom putovanja gde mapu uopšte nismo koristile, ok, osim za sedenje u parkovima.:) Jedan dan smo provele i u Hagu, gde smo u potpunosti uživale na plaži Ševeningen-a.:) Zaista je divna Holandija, iako sam ja neizmerno isčekivala da ću na svakom koraku viđati vetrenjače i divne lale, ali ne, toga nije bilo:(. Sledeća stanica je bio Brisel, gde smo provele 2 noći. To je jedini grad,koji uopšte nije ispunio moja očekivanja. Nezanimljiv grad, prepun prosjaka i narkomana!! Mnogo više nesiguran nego Amsterdam. Jednostavno dosadan grad. Ali, zato je usledio put i obilazak Pariza. U Parizu smo bile 5 dana i bilo nam je fenomenalno. Grad smo dosta upoznale, mada za Pariz je malo i mesec dana da bi ga u potpunosti upoznao. Pregršt ljudi, užurbanih turista i bliceva, prepuni restorani i barovi, francuska moda i šik na svakom koraku, Pariški buvljak...da ne spominjem najznačajnije znamenitosti, sve to čini Pariz jednom fantastičnom metropolom...Napuštanje Pariza i odlazak za Irun, kao usputnu stanicu za Lisabon. Irun=plaža. Iz Iruna duuuga vožnja do Lisabona...Lisabon, potpuno za neočekivati grad. S obzirom da nas Portugal i nije nešto prijatno oduševio, barem ono što smo videle iz voza, Lisabon je zaista onda lep grad.:) Ali, isto tako i opasan. U Lisabonu smo bile 4 dana. U ovom gradu nam je bio potreban neki dečak, jer zaista ima džeparoša, tapkaroša i preprodavaca na svakom koraku..Plaže nadomak Lisabona, u Kaškaišu i Estrorilu su zaista fenomenalne, ali je okean zaista hladan, međutim ljudi se kupaju..Nakon pretoplog Lisabona, krenule smo nazad i to je bio duuuuuuug put. Putovale smo 53h sa nekih 7,8 presedanja do Ljubljane. Ludo, nema šta...:))) Bitno je da smo mi stigle žive i zdrave..:) Ja sam onda ostala par dana u Ljubljani, koja mi je delovala kao neka vazdušna banja, nakon silnog putovanja, a Martina je produžila na ludovanje na more u Hrvatsku..

Sve u svemu kad zaokružim celo putovanje, zaista je bilo fenomenalno i jedno bogato iskustvo za ceo život. Možda će neki reći da smo možda i malo gradova i malo država obišle i da nam inter-rail nije ispunjen sa obe strane, ali nam zaista nije bio cilj da vidimo 25 država i 58 gradova za mesec dana, a da pri tom ne znaš ni šta si video ni gde si bio, a kamoli upoznao malčice kulturu ili jezik u nekom gradu. Ali,dobro ukusi i želje su različiti...

Veliki pozdrav

23. avgust 2009.

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |