Miloš MitrovićSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Miloš Mitrović >

PUTOVANJE KOJE NE BI TREBALO PROPUSTITI

Dragi Evropljani, ispričaću vam jednu kratku priču o našem putešestviju kroz zemje Evrope. Putovanje jedne male grupe, grupe od tri mlada čoveka među kojima sam bio i ja, je izgledalo otprilike ovako.

Prva zemlja u koju smo kročili bila je Austrija, zemlja muzike i čokolade. Njen glavni grad, Beč, je na mene odmah ostavio utisak čistoće i uređenosti.

Tokom tri dana boravka u njemu, uspeli smo da obiđemo nekoliko kulturnih znamenitosti- Belvedere, Albertinu, Šenbrun, Istorijski muzej...

Složili smo se da je Šenbrun, dvorac u kome je živela poznata predstavnica Habzburške monarhije Marija Terezija, jedna od najlepših građevina u Beču. Ulaz u sam dvorac uz popust, košta 12 evra. Inače razgledanje dvorca i njegovog parka, koji i nije baš tako mali, je besplatno.

Što se tiče gradskog prevoza u Beču, u njemu smo koristili dve vrste prevoza: metro i autobus. Metroom možete brže stići do nekog mesta, busom sporije, ali vam je vožnja busom duplo jeftinija (1.5 evro), a ujedno njime možete i da razgledate grad. (Cene ovih prevoza su slične i u drugim gradovima: Parizu, Madridu, Barseloni). Najpoželjnije bi bilo da već na železničkoj stanici uzmete mape metro i autobuskih linija (jer ćete ih kasnije teže naći), kao i detaljnu mapu grada, koja će vam pružiti podatke o tome gde se nalaze značajniji objekti koje želite obići, gde se nalaze hoteli ili, po vašem izboru, hosteli gde ćete prenoćiti i sl.

Kad smo već kod prenoćišta, mi smo uglavnom noćili u hotelima. Oni su nam pružili ugodan smeštaj, tako da smo se u njima uvek fino odmorili. Međutim, cena tog smeštaja se po osobi kreće od 18-25 evra za noć, u većini gradova koje smo posetili, što je znatno skuplje od hostela. Hotele, kao i hostele možete unapred da rezervišete ukoliko želite da se osigurate, a možete ih potražiti i na licu mesta. (Ova druga varijanta se pokazala jeftinijom!). U hotelu možete uzeti i doručak, koji u proseku staje oko 5 evra, dok u gradu možete naći jeftinije prodavnice, restorane sa domaćom hranom i sl.

Što se tiče samog putovanja, nakon Beča otputovali smo u Salzburg, Mocartov rodni grad, mesto na granici Austrije i Nemačke. U njemu smo videli Mocartovu rodnu kuću, zatim kuću u kojoj je živeo i stvarao, Muzičku akademiju. Nakon posete prodavnice sa Mocart kuglama uputili smo se za Pariz, grad svetlosti.

Tamo smo brzim vozom stigli za nekih 7-8 sati i to sa presedanjem u Minhenu i Majnhajmu (Nemačka). Rezervacija za taj voz nas je koštala 10 evra- nije skupo, zato što smo birali voz sa dva presedanja. (Što je više presedanja, to je i rezervacija jeftinija. Naravno za kraće relacije rezervacija i nije potrebna, tako da je u tom slučaju putovanje besplatno).

Elem, u Parizu smo osim Ajfelove kule, Trijumfalne kapije, Jelisejskih polja, Notr dama, Luvra (čiji je ulaz uz naše kartice besplatan), videli i Monmartr, umetničku četvrt u severnom delu Pariza, koja je tokom dana zaista prelepa.

Što se tiče cena u Parizu, grad svetlosti je jedan od skupljih gradova koje smo obišli. (recimo hladan sendvič se kreće od 5-6 evra, a ako ste ljubitelj voća, kilogram jabuka iznosi nešto više od 4 evra. U ostalim gradovima npr. u Barseloni te cene su znatno niže!).

Nakon Pariza, društvo se zaputilo ka Amboazu (franc. Amboise), mestu koje se nalazi 30-ak kilometara južno od Pariza. U tom mestu je Leonardo da Vinči proveo svoje poslednje tri godine života i takođe ostavio neke značajne pronalaske. (Oni se nalaze u dvorcu koji se zove Chateau Royal d`Amboise). Ljudi su tom mestu veoma gostoprimljivi, a samo mesto je dosta mirno i u odnosu na Pariz znatno jeftinije.

Iz tog mesta smo otprijehali u Barselonu, Gaudijev grad. Po meni, ona je jedno od najlepših mesta koje sam video- veličanstvene građevine, čiji je tvorac Gaudi, muzeji, trgovi, samo su neka od mesta koja čine Barselonu.

Ono što je za nas mlade takođe privlačno jesu svakako prelepe plaže (Barseloneta recimo), restorani, jeftine prodavnice odeće, suvenira etc.

Posle Barselone, otišli smo u Madrid, a odatle duž Azurne obale (Serber, Kan, Monako, Nica) svratili u Veneciju, grad na vodi.

Da vam ne bih otkrivao sve tajne ovih prelepih mesta, reći ću vam samo još to da je za mene ovo putovanje bilo mešavina toplih boja, lepih mirisa i svakakvijeh ukusa. Šalim se naravno, mislim da je ovo nešto što ne treba propustiti!!!

PUTUJEMO MISLIMA i

RAZMIŠLJAMO KORACIMA,Vi i Ja!

16. avgust 2009.

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |