Goran Prijić i Gorana BilićPa da nastavimo priču od pre nedelju dana:

Iz Pariza otidosmo u Monpelje, prelaznu-prolaznu stanicu do Barslone, gde nas dočekaše mediteranska klima i jedan lep mediteranski grad. Produžili smo naše presedanje sa jednog na dva noćenja i uživali u blagodetima francuskih vina. Za razliku od Pariza, hoteli su bili mnogo jeftiniji te blizu centra grada nađosmo smeštaj za 48 eura ukupno.

Za Barselonu nismo imali rezervisan smeštaj, i pošto nema puno pristupačnih hotela blizu stanice, morali smo da idemo do centra i da tražimo smeštaj od vrata do vrata. To nikako nemojte da radite. Uvek rezervišite smeštaj, na primer preko booking.com, jer će Vas u Španiji odrati kad god i kako god mogu. Preko telefona Vam kažu jednu cenu, a kad dođete u hotel, prave se ludi i beskrupulozno podignu cenu, samo zato što vide da je kasno i da ste na izmaku snage. Barselona je inače puna lopova, i čini mi se da je to osnovno zanimanje u ovom gradu. Na ćoškovima su prostitutke, a između ćoškova dileri droge i džeparoši. Na plaži im je centrala, tako da...tamo posebno čuvajte vaše stvari. Obavezno treba posetiti Kaza Milu i Sagradu Familiju. U Kaza Mili postoji odlična izložba posvećena Gaudiju i na jednom spratu kuće namešten stan iz početka dvadesetog veka. Imaćete osećaj da ste putovali kroz vreme.

Iz Barselone smo otišli u Lisabon gde smo rezervisali smeštaj unapred, ali vam ga ne bismo preporučili. Ta kuća je iz devetnaestog veka sa starim nameštajem i zaista možete da osetite kako je to bilo živeti u devetnaestom veku bez tople vode. Ali i to je deo putovanja, i suočavanje sa teškoćama i preživljavanje istih jeste jedno vredno iskustvo. Ako ne želite da nailazite na iznenađenja i probleme tokom puta i da ostanete bez tog neprocenjivog iskustva, jednostavno se dobro organizujte pre nego što stignete u neki grad. Lisabon je dosta jeftiniji nego ostatak Evrope, ljudi su vrlo ljubazni i nekako normalni, ponašaju se prirodno i po mentalitetu mi se čini da su slični Srbima. Nacionalno jelo im je bakalar na sto načina. U Lisabonu postoji jedan spomenik posvećen moreplovcima i u njemu se može pogledati zanimljiv film o istoriji Lisabona.

To je sve za sad, čujemo se uskoro...

Pozdrav,

11. avgust 2009

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |