Vlada MihajlovićSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Vlada Mihajlović >

Svoj putopis ću posvetiti Stokholmu, gradu koji je u dosadašnjem toku putovanja na mene ostavio najjači utisak. U Stokholm sam stigao iz Malmea, vozom iz serije X2000, koji bi se dao nazvati „brzim prugama Švedske“. U ovom vozu rezervacija je obavezna i staje 7 evra.

Hostel u kome sam bio smešten nalazi se u centru grada, nekoliko koraka od gradske većnice i još toliko od starog grada. Stoga, tokom svog boravka u pomenutom gradu nisam koristio usluge gradskog prevoza.

Stokholm je smešten na 14 ostrva, koja su međusobno odlično povezana svim vidovima prevoza. Od pešačkih, preko biciklističkih staza, metroa, tramvaja i autobusa, do turističkih brodica koji krstare arhipelagom. Kada govorimo o brodićima, postoji gotovo neograničen izbor, kako u pogledu destinacija, tako i dužini trajanja tura i naravno ceni. Međutim za koju god da se odlučite, nećete pogrešiti.

Najstroži centar Stokhoma čini Gamla Stan - stari grad, nastao u 13. stoleću, jezgro iz koga se razvio moderni grad. Kad smo već pomenuli moderni Stokholm, to je grad širokih ulica, prekrasnih parkova i kejeva koji se protežu uz ostrvske obale.

Ostrvo Аurgarden, nekada kraljevsko lovište, a danas park, nudi sve vrste zabave. Oni sportskog duha na samom ulazu mogu iznajmiti bicikl na kome će se upustiti u dalje istraživanje. Dalje, tu je najveći zabavni park u Stokholmu - Tivoli, pored njega je Skansen - park minijatura u kome je predstavljena čitava Švedska sa svim bogatstvom arhitekture i običaja. Naravno, tu su i neizostavni muzeji. Ukoliko imate vremena samo za jedan posetite Vasa muzej - i nećete pogrešiti. Ovaj muzej posvećen je brodu iz 17. veka koji je potonuo na svom prvom putovanju. Međutim, kao i svaki dobar muzej, ni ovaj ne govori samo o brodu, već nudi mnogo vise. Trebalo bi još reći da je u gotovo svim muzejima studentima obezbeđen ulaz po povlašćenoj ceni. Popust najčešće iznosi 50%.

Veći supermarketi u Stokholmu rade čak do 23 sata, što je prijatno iznenađenje, naročito posle poseta Austriji i Nemačkoj. Takođe po celom gradu su raspoređene prodavnice iz lanca „Seven Eleven“ čiji naziv lakonski ukazuje na to da rade bez prestanka. Ovo je naročito korisno ukoliko u grad stižete u večernjim ili noćnim časovima. Cene u gore pomenutim marketima, takođe na moje iznenađenje, i ponovo prijatno, nisu mnogo veće od onih u Nemačkoj, da ne kažem i u Srbiji. Ukoliko tek u računicu ubacimo i visinu švedskih primanja, onda su cene i više nego prihvatljive.
Toliko za sada…

Srdačan pozdrav

2. avgust 2009

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |