Irma AličkovićSa putovanja ... > Putopisi 2009 > Irma Aličković >

Ćao,drugari!

Posle fenomenalnog boravka u Beču i još boljeg u Berlinu, ja sam jedna od srećnica koja se uputila ka Francuskoj umesto ka Holandiji i Belgiji, posto čujem da postoji jako puno problema i oko smeštaja i oko rezervacija u Amsterdamu. Elem, ja sam u Toursu, mestu nekih 200 km južno od Pariza, u samom srcu Francuske. Ovo je mesto gde su boravili svi francuski kraljevi i gde je svoje poslednje godine života proveo Leonardo da Vinci. Ovde ima jako puno prelepih dvoraca koji nisu ni nalik na Senbrun niti Hofburg. Izgledaju kao iz bajke i prolazeći kroz njih imala sam utisak da sam u bajci. Tu se nalazi i dvorac posvećen Trnovoj Ružici (Château d'Amboise). Na obali reke Loare je nikao gradić, koji je slika i prilika francuske kulture, mada je, nažalost, i slika poznate Francuske neljubaznosti. Sa njom sam se susrela već u Parizu, gde na železničkoj stanici osoblje nije znalo,ili nije htelo da komunicira na engleskom ili nemačkom jeziku. To je bilo iskustvo i pravi test snalažljivosti! Ali, eto mene u Toursu. Sutra idem u Pariz da se nađem sa ekipom koja ide iz Amsterdama preko Brisela. Upravo smo dobili informaciju da su iz Pariza svi pravci popunjeni i nema rezervacija. Nemamo pojma ni kako ćemo ni gde ćemo odavde,ali čim saznamo i stignemo tamo,javićemo se.

Za sad evo slike samo iz Toursa a iz ostalih gradova ćete dobiti kasnije.

   

27. jul 2009

Hello!

Napokon da nađem malo vremena da se javim! Na putovanju je bilo fenomenalno! Posle Pariza smo obišli Minhen, Nirnberg, Firencu, Pizu, Аenovu, Milano, Nicu, Kan, Monako (NARAVNO!), Barsu I RIIIIIIMMMM!!!!!!!!! J

U većini gradova, tj. u okolini sam imala poznanike ili rođake,tako da sam imala obezbeđeno prenoćiste. Gradovi su prelepi,uostalom,slike će vam reći sve.

U suštini, svaki grad ima dušu, ima nešto što treba da se doživi, što ne može da se slika ili snimi, što ne može da se prepriča. I za svaki treba bar po pet dana, ali nisam imala toliko vremena,pošto sam 5 dana pre polaska na putovanje završila fakultet, i dok sam bila na putovanju, stiglo je rešenje da treba da počnem da radim, tako da sam prekinula putovanje 10 dana pre planiranog vremena ( a plan je bio da iskoristim svih 30 dana)!

Generalni utisak je Beč: definitivno rame uz rame sa Parizom i Barselonom, to su gradovi koje ne smete zaobići i gradovi u kojima bih živela i radila, i sa čijim stanovnicima sam najbolje komunicirala. Ok, Pariz samo ako imam sreće da taj neko hoće da priča na engleskom jeziku, ali Pariz je toliko lep da im tu neljubaznost opraštam.

U Minhen da odete zbog šopinga,ubedljivo je najjeftinije tamo! Berlin je lep, nemam reči, ali građevine su toliko tamne i strašne da sam tačno imala osećaj da svakog trenutka sam Hitler od nekud da se pojavi,ne daj Bože!

I,definitivno,mnogo je lepši zapadni od istočnog Berlina.

Piza, tamo idite na dva sata, bukvalno. Piza nije ispunila moja očekivanja. Jedino je vredno POLJE ČUDA, inače je gradić kao i svaki drugi,čak i prljaviji,i dosadniji.

Milano ima neku čudnu klimu, jako je velika vlažnost,i teško se podnosi,a grad je fenomenalan i ogroman,i oduševila me je njihova ljubaznost, ali pre svega kultura i to koliko puno prate sve najnovije modne trendove.

Nica, Kan, Monako...ok, ništa spektakularno. Kan verovatno blista kada je festival. Ima prelepe plaže,i jako je skup. Nica ima fenomenalan trg na kom su svetiljke u obliku ljudi koji sede, i jako je zanimljivo uređen. U Italiji je super što ima puno fontana i na skoro svim je voda pitka!

BARSAAAAAAAAA!!!!! Odakle da počnem? Park Gueljo,Sagrada, Familia,Barseloneta....Da mi je neko rekao da ostanem da radim i živim u Barseloni ne bih se razmišljala ni trena! U Barseloni ne smete ništa da zaobiđete,od Kolumbovog spomenika, preko Mont Žuika pa do Barsinog stadiona! PRELEPO!!!!!!

I onda ROMA! Išla sam vođena onom poznatom SVI PUTEVI VODE U RIM, pa sam i ja tako tamo došla preko sedam brežuljaka. U prvi mah, Rim nije bio po mom ukusu. Lepo je obići stari deo Rima, Forume, Koloseum, crkvu Sv.Petra u lancima, ali sve dok nisam došla na Trg Sv.Petra, i do Castelo di Angelo, nisam ni sanjala koliko je Rim lep! Svi trgovi, od španskog do Platza di Popoli su prepuni turista i domaćina, pravi su raj za dušu i oči! I najbolji je bio osećaj sećati se scena iz filmova Da Vinčijev kod i Anđeli i demoni, i biti na tim mestma! Fenmenalno! A pri tom sam 15 dana pre tog bila na mestu gde je Leonardo Da Vinči proveo svoje poslednje godine!

U povratku sam svratila do Verone, čisto da i ja napišem nešto na zidu ispred Julijine kuće.... ;)

A onda preko Venecije kući!!!!!!!!!

Mislila sam da to neću reći, ali sam jedva čekala!!!!!

Sad idem, žurim na posao, kada nađem malo vremena svratiću do Beograda da vidim ljude sa kojima sam se upoznala na ovom putovanju, i blagosloven bio Facebook! Da nije njega ne znam kako bismo stupili u kontakt i razmenjivali slike!

IMATE NAAAAAAJVEĆI POZDRAV IZ PRIJEPOLJA!!!!!!!!!! :*

12. avgust 2009

 |  Naslovna |  Konkurs |  Kontakt |  Mapa sajta |